Az ünnepek és bulik közkedvelt italai a különböző koktélok. Egyszerűbb koktélokat bátran készíthetünk mi magunk is, ezzel a vendégeket biztosan levesszük a lábukról. Persze előtte érdemes utánanézni a számtalan összetevőnek. Most ismerkedjünk meg néhány kedvelt koktél alapanyaggal!
Kumvat
A kumvat, más néven törpemandarin a Dél-Kelet Ázsiában honos kumvat fa termése. A kumvatot héjával együtt lehet fogyasztani, gyümölcshúsa enyhén savanykás, citrusos ízű.
Nagyon finom önmagában is, de kiváló kiegészítője lehet különböző húsételeknek. Készítenek belőle likőrt, lekvárt, illetve alapanyaga lehet koktéloknak, gyümölcssalátáknak.
Pitaja
A pitaja, ismertebb nevén sárkánygyümölcs a Közép- és Dél-Amerikában őshonos pitaja kaktusz termése. Gyümölcséért leginkább a vörös pitaját termesztik szerte a világon. A gyümölcs érdekes, pikkelyes külsejéről kapta a nevét. Húsa fehér, vörös vagy lila, apró és ehető magok találhatóak benne. Íze frissítő, enyhén savanykás.
Önmagában is fogyasztható, illetve nagyon illik gyümölcssalátákba, koktélokba és bólékba.
Maracuja
A maracuja, vagyis a golgotavirág Dél-Amerikában őshonos, de gyümölcséért világszerte termesztik a trópusi és szubtrópusi éghajlaton. A maracuja belsejében pépes állagú gyümölcshús és ehető magok találhatók. Íze zamatos, enyhén savanykás, frissítő.
Félbevágva kikanalazhatjuk belőle a finom gyümölcshúst, vagy kiegészítője lehet joghurtoknak, gyümölcssalátáknak, gyümölcsleveknek, és koktéloknak. Szirupot is készítenek belőle, ami szintén koktélok alapanyaga lehet.
Licsi
A licsi Ázsia szubtrópusi régióiban őshonos örökzöld fa, amit már Ausztráliában, Új-Zélandon, Madagaszkáron, és a Földközi-tenger térségében is termesztenek. Termése Kínában a mai napig is a legkedveltebb gyümölcs. A vörös kemény héj alatt található üveges, fehér vagy vörös árnyalatú magköpeny tulajdonképpen a gyümölcshús. A magköpeny nagyon lédús, kellemesen édes és enyhén savanykás, közepén pedig fogyasztásra alkalmatlan mag található.
A licsi nyers gyümölcsként önmagában is fogyasztható, illetve egzotikus gyümölcssalátákba is jó választás. A friss vagy konzerves licsiből, illetve a cukor hozzáadásával készített licsiszirupból pedig finom koktélok készíthetők.
Csillaggyümölcs ( Carambola)
Európában a csillaggyümölcsöt főleg szeletekre vágva gyümölcssalátákból vagy hidegtálak díszítőjeként ismerjük, Ázsiában azonban többféleképpen használják. Gyengén megsózva kiváló szomjoltó, de megcukrozva, nyersen vagy megfőzve, kandírozva vagy zseléként is fogyasztják. Leve a koktéloknak savanykás jelleget kölcsönöz. Salátákban a virágokat is felhasználják.
Felhasználása:
Az érett (sárga, hibátlan és kemény) carambolát mihamarabb fogyasszuk el! Szoba hőmérsékleten mintegy 5 napig, hűtőben egy–másfél hétig tárolható. Nem kell meghámozni. Nyersen leginkább díszítésre jó, de finom lekvárt vagy befőttet főzhetünk belőle.