Az ünnepek alatt bárhová megyünk, mindenhol finomságokkal kínálnak, aminek nehéz ellenállni. Ám a mértéktelen evés-ivás gyomorrontást okozhat. Hogy ezt elkerülhessük, és ne betegeskedéssel teljenek az ünnepek, nem árt néhány alapvető szabályt betartani.
Mi okozza a gyomorrontást?
Az ünnepekhez kapcsolódóan jellemző, hogy a szokottnál nagyobb mennyiségű ételt fogyasztunk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk ráadásul sokfélét enni, és ha mindenből csak egy kicsit csipegetünk, már az is nagy mennyiség. Karácsonykor a hagyományos magyar konyha finomságai sorakoznak fel az asztalon, ezeknek többsége pedig, zsíros, nehéz étel, amit ha napjában többször fogyasztunk, igencsak megterheli a gyomrot. Ezen felül pedig az ünnepi hangulathoz hozzátartoznak a finom italok is. Jelentősebb mennyiségű alkohol fogyasztása pedig szintén terheli gyomrot.
A gyomorrontás leggyakoribb tünetei:
- gyomortáji vagy hasi fájdalom, görcs, feszülés
- túltelítettség érzése, puffadás
- hányinger, hányás
- hasmenés
- gyengeség, általános rossz közérzet
- láz, fejfájás
Ha megtörtént a baj, mit tehetünk?
A gyomor-, bélrendszer kímélete a legfontosabb. Komolyabb rosszullétnél első nap érdemes koplalni, és inkább csak folyadékot inni szépen lassan kortyolgatva. Legjobb választás a fekete tea ízesítés nélkül, vagy esetleg valamilyen gyulladáscsökkentő gyógytea. Másnaptól pedig gyomorkímélő, diétás ételeket fogyasszunk kis mennyiségben. Amennyiben jobban érezzük magunkat, akkor is néhány napig még folytatni kell a diétát, és csak szépen lassan szoktassuk vissza gyomrunkat a szokott ételekhez.
A diéta alatt a következőket ehetjük: először csak főtt burgonya, háztartási keksz, sós ropi, reszelt alma, párolt répa, banán fogyasztása ajánlott. Az ezt követő napokban szépen fokozatosan rá lehet térni a sovány húsokra, sovány felvágottakra, sovány sajtokra. Jót tehet a kefir vagy élőflórás joghurt. Kerülni kell a nehéz, fűszeres ételeket, a rostos leveket, a szénsavas italokat, és az alkoholt. Szépen lassan csempésszük vissza az étrendünkbe a zsiradékokat is, így gyomrunkat nem fogjuk hirtelen újra túlterhelni.
A diétán kívül érdemes beszerezni valamilyen probiotikumot, ami segíti a normál bélflóra helyreállítását, illetve B6 vitamint, ami hányinger ellen bevethető. Székletfogó tablettát csak komolyabb hasmenés esetében ajánlott bevenni, vagy ha utaznunk kell valahová. Alapvetően amint elkezdjük kímélni a gyomrot, a hasmenés is mérséklődik, majd pedig megszűnik. Ha a tünetek a diéta ellenére sem enyhülnek 2-3 napon belül, akkor viszont orvoshoz kell fordulni.
Hogyan kerülhetjük el a gyomorrontást?
- Többször együnk keveset, és lehetőleg ne egyszerre többféle ételből.
- Lassan együnk, alaposan rágjuk meg az ételt, így az könnyebben emészthetővé válik gyomrunk számára. Ezen kívül a lassú evés előnye, hogy előbb kialakul a jóllakottság érzése.
- Ha tudjuk, hogy ebédre, vagy vacsorára készülünk vendégségbe, legalább előtte érdemes kímélni a gyomrot a nap folyamán, ami nem koplalást, hanem diétás és könnyű ételek fogyasztását jelenti.
- Amennyiben gyomrunkat általában megviselik a nehéz ételek, nem árt, ha mindig van otthon valamilyen emésztést segítő tabletta, savelkötő, és enyhe görcsoldó. Így ha mégis elcsábultunk és tudjuk, hogy ennek meglesz a böjtje, tenni tudunk a komolyabb rosszullét elkerülése érdekében.
- Alkoholt csak mértékletesen fogyasszunk!
- Egy kis könnyű séta segíti az emésztést, tehát az ünnepek alatt is iktassunk be egy-egy negyed órás sétát a friss levegőn.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: