Manapság a bőrápolásban egyre nagyobb teret hódítanak az egzotikus vajak. A könnyen felszívódó és tápláló mangóvaj ezek közül az egyik legkedveltebb a bio kozmetikumok világában.
A mangó
A mangófa a Himalája déli részéről származik, ma pedig már szinte minden trópusi tájon termesztik. Termése édes és tápláló, vitaminokban, antioxidánsokban, és rostokban gazdag. Sok A, E, és C vitamint tartalmaz, a B vitaminok közül pedig szinte az összes megtalálható benne. További jótékony összetevői a különböző ásványi anyagok, mint például a magnézium, a kalcium és a vas.
Mi az a mangóvaj?
A mangót legtöbben finom és egzotikus csemegeként ismerik, de ennél jóval több, ugyanis magjából hideg sajtolással mangóvajat lehet nyerni, ami egy nagyon sokoldalú zsiradék. A mangóvaj színe sárgásfehér, illata enyhén édeskés, éretlen dióra emlékeztető. Szoba hőmérsékleten szilárd az állaga, de a kéz melegétől meglágyul, és könnyen kenhetővé válik. Összetétele nagyban hasonlít a sheavajhoz, viszont kevésbé zsíros tapintású, gyorsabban is beszívódik a bőrbe.
Régóta használják bőrápolásra, a bőr puhítására és hidratálására, illetve sebgyógyításra. Más vajakkal vagy olajokkal is lehet párosítani, testápolókat, ajakápolókat, arckrémeket készítenek mangóvaj hozzáadásával.
Mangóvaj kapható finomított és finomítatlan változatban is. A finomított lágyabb állagú, és szinte semmilyen illata nincs, ám a finomítás során veszít valamennyit előnyös tulajdonságaiból. A finomítatlan mangóvaj előnye viszont éppen a természetessége.
Mire használhatjuk a mangóvajat?