Gyógyfutár

Lisztek a reform polcról. Ezeket ne hagyd ki!

A tudatosan élők és a reformkonyha hívei már évek óta tudják, hogy a fehér liszthez képest mennyivel egészségesebb a teljes kiőrlésű verzió, és a zablisztet, rozslisztet is jól ismerik. A fejlődés azonban a reform élelmiszerek területén sem állt meg, cikkünkben 6 olyan különleges lisztet mutatunk be, amelyekről talán még nem hallottunk, de érdemes beépíteni őket táplálkozásunkba!

Nyílgyökérliszt: A Közép- és Dél-Amerikában termő nyílgyökér nevű növény gumójából készül ez a liszt, ami teljesen gluténmentes. Alkalmazása hasonló, mint a keményítőnek, remekül lehet ételek sűrítésére, pudingok elkészítésére használni. Emellett zsemlék, kenyerek, muffinok, sütik alapanyagaként szintén remekül megfelel.

Tápiókaliszt: A manióka nevű trópusi növény gumós gyökereiből készítik a tápiókalisztet, ami szintén gluténmentes és hasonlóan viselkedik felhasználás során, mint a kukoricakeményítő. Sűrítésre, pudingok készítésére, pékáruk sütéséhez kiváló. Tápiókalisztből készült gyöngyöket is vásárolhatunk, ami nagyon jól mutat pudingokban, színes italokban, turmixokban.

 

Bambuszrost liszt: A mai modern konyha és a rengeteg finomított élelmiszer egyik átka, hogy nem fogyasztunk elegendő rostot. Nos, a bambuszrost liszttel remekül növelhetjük ételeink rosttartalmát. Adhatunk belőle a péksütemények, kenyerek, sütemények tésztájához. Nem csak egészségesebbek lesznek az így készült finomságok, de állaguk is jobb lesz a bambuszrost liszttől: belül puha, kívül pedig ropogós!

Maca gyökérpor: Peruból származó ősi gyógynövény, ami 4000 méteres magasságban nő. Szénhidrátban és fehérjében egyaránt gazdag, és sok rostot tartalmaz. Segíti az izomtömeg-növekedést és a csontokra jó hatással lehet. Superfood-kéntis szokás emlegetni. Felhasználhatjuk például sütemények, fagyik, és bármilyen egyéb nyers vagy hőkezeléssel készített desszerthez.

Konjac liszt: Maglisztekhez adva kiváló, a fehér lisztes pékáruk állagához hasonló eredményt lehet elérni a konjac liszttel. Így nem véletlenül lett a konjac liszt a paleo konyha népszerű alapanyaga az utóbbi időben. Emellett főzelékek és szószok sűrítésére szintúgy remekül felhasználható. A diétázók méltán szeretik, ugyanis nagyon alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma.

Cirokliszt: A búzaliszt remek alternatívája, mivel akár önmagában készíthetünk belőle kenyereket és süteményeket, de más lisztekhez is hozzákeverhetjük. Rengeteg benne a rost, a fehérje és a vas, de antioxidáns tartalmánál fogva ugyanúgy ott a helye az egészségtudatos konyhákban!

 
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!