A karácsony ezúttal is elkerülhetetlenül megérkezik. A kézzel készített ajándékok nem csak költséghatékonyak, de a szívünknek kedvesebbek is. Mit tegyünk, ha nem vagyunk elég ügyes kezűek? Pillanatok alatt kell kreálni valami különlegeset? Készítsünk kamillás banánlekvárt. A ráfordítási idő és a költségek szinte nevetségesek.
Hozzávalók:
1 kg hámozott banán
5 dkg szárított kamillavirágzat ( gyógytea filterből is jó)
1 citromból nyert citromlé
2 dl víz
10 dkg cukor
Csini kicsi üvegek , szalag, filctoll, kétoldali ragasztó, textil darabok
Elkészítés:
A banánt meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A kamillából és a vízből készítünk egy kamillateát és ehhez adjuk hozzá a citrom levét.
A banánt a kamillás vízzel feltesszük főni (ha kevés lenne, pótoljuk picit később), hozzáadjuk a citrom levét, a reszelt gyömbért és a cukrot. Nekem elég volt kevesebb cukor is, de ízlés szerint tehetünk többet is. Állandó keverés mellett közepes lángon sűrűre főzzük kb. 20-30 perc alatt. De 5 perc főzés után leturmixoljuk, ha nem szeretnénk, hogy kisebb darabok maradjanak a lekvárunkban.
Ha besűrűsödött forró vízbe állított tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 10 percre fejre állítjuk. Ebből a mennyiségből kb. 3-4 kisebb üveggel lesz.
A kihűlt üvegeket tovább csinosíthatjuk. Rakhatunk rá egyedi cimkét, amit előre megrajzoltunk. Selyemszalaggal vagy kenderzsinórral átköthetjük a kupak alatt. Akár névreszóló csomagolást is gyárthatunk.
Kommentek