A mandarin (Citrus reticulata) a citrusformák közé tartozó déligyümölcs. Dél-Kínából származik, Európába csak a 19. században kezdték beszállítani.
A mandarinfa kicsi és örökzöld. Tövises ágain lévő levelei lándzsaszerűek, és tompán fogazott szélűek, 3,5—8 cm hosszúak és 1,5—4 cm szélesek. A kb. 1 cm hosszú nyelek mellett vékony levéllemezcsík található. Virágai illatosak, fehér színűek. Termése narancstermés, melynek külső, viaszos fala sok illóolajat tartalmaz. Belső részét a hártyás válaszfalak üregekre osztják. Ezekben találhatók a magvak, melyeket elhúsosodott, nedvvel teli szőrök vesznek körül. A magok színe sárgászöld vagy világoszöld, gyakran sokcsírás. A gyümölcs kisebb és édesebb a narancsnál, valamint könnyebben hámozható.
Vitamintartalom
Magas C-vitamin és egyéb ásványi anyag tartalma miatt erősíti az immunrendszert, vitalizál. A benne található sok A-vitamin gyulladáscsökkentő. Többek között magas rost tartalma miatt is jótékonyan hat az emésztésre, májtisztító hatású, sőt a hasmenés ellen is ajánlott.
A mandarinról tudni kell még, hogy csökkenti a koleszterin szintet, ugyanakkor támogatja az erek, vénák helyes működését, meggátolja a vérrögképződést, sőt a szívműködést is segíti. Baktérium- és vírusölő hatású. A héjából májtisztító főzet készíthető.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: