A csicsóka (Helianthus tuberosus) az őszirózsafélék családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába.
Közeli rokonságban áll a napraforgóval. Tavasszal akár össze is lehet őket téveszteni, de később már nem, mert a csicsóka sárga virágai a napraforgóéhoz képest kicsinyek, és jóval később, augusztus elején nyílnak. A növény szára (azonos talajviszonyok között) a napraforgóénál vékonyabb és magasabb, akár 3 m magasra is megnő. Magyarországi éghajlatunkon a késői virágzás miatt a magok már nem tudnak kifejlődni, így magról nem tudunk csicsókát szaporítani.
Gumói, amelyek megvastagodott szárképletek, nem közvetlenül a tövön, hanem az 5–20 cm hosszú gyökérrészen találhatók, ezért nagyobb területen helyezkednek el. Héjuk színe lehet fehér vagy sárga, de a leggyakrabban olyan színű, mint a rózsaburgonyáé. A gumók húsa hófehér. Felszínük ripacsos, barázdált, összetett, nehezen tisztítható.
A csicsóka gazdag inulinforrás. Az inulin vízben nem oldódó nagyméretű rost, poliszacharid. Az inulint csak a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni, étvágycsökkentő és hashajtó hatású, de felfúvódást is okozhat.
Különösen túlsúlyos embereknek és cukorbetegségnél ajánlják, valamint a bélflóra regenerálásához, de ezen túlmenően is széles spektrumú gyógyhatást tulajdonítanak neki. A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák.
Köszi.
Kedves Dezső!
A csicsókának 100 grammjában 30 kalória és 12,1 g szénhidrát van. Míg 100 g krumpliban 86 kalória és 20 g szénhidrát. A glikémiás indexükben azonban már van jelentősebb különbség. A glikémiás index (1 és 100 közötti érték) segítségével meg lehet határozni, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. A burgonyának ez az érték 60 de a csicsókának 40 alatt van.
Nagyapám,a teheneinek termelte,mi gyerekek pedig csemegéztünk belöle nyersen héjastól mintha jobb nem is lenne amit ehetnénk.
Még az egerek és pockok is szeretik, tehát valamennyi kalória is lehet benne. Képesek szinte az összes termést elfogyasztani a kert sarkában.
Persze több benne a szénhidrát mint a krumpliban. Akkor hogyan is működik?