Gyógyfutár

Gombagyűjtés és annak fontos szabályai

Sokak számára a gomba egyenlő a boltban kapható, termesztett csiperkével. Pedig ha tudnák, mennyire változatos ízvilágot kínálnak az erdők-mezők gombái! Amellett, hogy különleges gasztronómiai élményhez juthatunk általuk, még nagyon egészségesek is. Magas fehérjetartalmuk miatt húspótlóként is fogyaszthatjuk őket, emellett sok D-, B-vitamint, káliumotfoszfort és vasat is tartalmaznak. Ugyanakkor, ha erdei gombákkal szeretnénk kiegészíteni táplálkozásunkat, az nagyon nagy odafigyelést igényel, mivel több mérgező gombafaj is megfordul a hazai erdőkben.

 

Tippek a gombagyűjtéshez:

  • Az első és legfontosabb a biztonság. Csak akkor szedjünk erdei gombákat magunknak, ha 100 százalékos biztonsággal képesek vagyunk megállapítani, hogy melyik gomba fogyasztható, és melyik mérgező. A gyilkos galóca esetében például egyetlen kis kóstolás halálhoz vezethet! Ha nem ismerjük jól a gombákat, akkor a leszedett példányokat vigyük el gomba szakértőhöz, aki szívesen átnézi nekünk, melyik ehető, és melyik nem. Általában a piacokon adott időben mindig megtalálhatók a gombaszakértők. Amennyiben szívesen elmélyülnénk mi magunk jobban a témában, akkor érdemes elvégezni egy gomba szakértői tanfolyamot.
  • A kezdő gombászoknak javasolt eleinte csakis vargányákat gyűjteni. Ezek könnyen felismerhetőek, és a közöttük megtalálható mérgező fajok sem okoznak halált. Könnyen felismerhető még a nagy őzlábgomba, és nem mellesleg nagyon ízletes.
  • Ne szedjünk több gombát annál, mint amit valóban felhasználunk. Az ott hagyott példányok spóráikat szétszórva tudnak tovább szaporodni, illetve búvóhelyül vagy eledelül szolgálni az erdőben élő állatoknak.
  • A gombákat kosárba gyűjtsük. A műanyag zacskó semmiképp sem alkalmas erre, mert összetörnek, és felismerhetetlenné válnak benne, így pedig már a gomba szakértőnek is nehéz dolga lenne vele. Emellett a zacskóban gyorsan megromlanak a gombák. Ha több fajt szedünk, azokat lehetőség szerint egy ruhakendővel különítsük el, vagy papír zacskóba tegyük.
  • Csak az egészséges, ép gombákat szedjük le! A nagyon pici, vagy az öreg példányokat hagyjuk a helyükön.
  • Ha a gombafogyasztás után hányás, hasmenés vagy egyéb szokatlan tünetek jelentkeznek, akkor azonnal menjünk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt! Ezek a gombamérgezés kezdeti tünetei lehetnek, amik azonnali ellátást igényelnek.
  • Ha jól ismerjük a hazai gombákat, ezt a fajta magabiztosságot akkor se vigyük tovább a határon túlra. Előfordulhat ugyanis, hogy más országokban a hazai fajokhoz nagyon hasonló gombák nőnek, ám mégsem ugyanazok, és mérgezőek.

Mindig, minden alkalommal mutassuk meg gomba szakértőnek a szedett gombákat. A legtöbb piacon ingyen bevizsgálják a begyűjtött kalaposokat.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. László Báthori says:

    A xviii.-ker Lőrinci piacon 500 ft a gomba vizsgálat! Egy szem gomba vizsgálata is 500 ft.Saját tapasztalat.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!