A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.
Hozzávalók:
3 db nagyobb batáta (édesburgonya)
20 szelet bacon vagy füstölt szalonna
sütőpapír
mártogatóshoz:
1 kis dobozos tejföl
1 csapott kávéskanál kapor
1 tömős, natúr sajtkrém
Elkészítés:
Az édesburgonya gumóit hámozzuk meg és alaposan mossuk meg. Vágjuk olyan nagy szeletekre amire kényelmesen rátekerhetünk egy szelet szalonnát. Lehetőség szerint kb. ujjnyi vastagságúak legyenek a cikkek. Tekerjük rá a bacon-t és tegyük egymás mellé sütőpapírral bélelt tepsibe.
200 fokon 20 perc alatt légkeveréses beállításon pirosra sütjük. A mártogatóshoz összekeverjük a hozzávalókat és kistányérba adagoljuk. Ha nem szeretjük a kaprot más fűszerrel is elkészíthetjük.
Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2 és B6- valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.