Gyógyító kalaposok

Általános ismereteink szerint, (amit még biológia órán szerezhettünk) jól tudjuk, hogy a gombák különlegessége abban rejlik, hogy az élővilág egy önálló országát alkotják. A pontos kutatások előtt még a növényekhez sorolták őket, de később  állati eredetű alkotó elemeket is felfedeztek bennük. Gasztronómiai felhasználása széleskörű és változatos nem csak a vegetáriánus táplálkozásban, hanem a húsfogyasztók körében is. Számtalan az ember számára értékes tápanyagot tartalmaznak alacsony kalóriatartalom mellett. 

 Az étkezési gombák fehérjéi hasonlóak az állati fehérjékhez, hiszen tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. Fehérjetartalmuk és zsírtartalmuk alacsony, mindössze 2-6% keményítőt tartalmaznak, tömegük 90%-át pedig víz alkotja. Ugyanakkor a gombák rosttartalma igen magas, továbbá B-komplex és D-vitamint, káliumot, vasat, rezet, cinket, szelént és foszfort tartalmaznak. Összetételük miatt részei lehetnek a cukorbetegek és egyéb anyagcsere-zavarral rendelkezők, a magas vérnyomásúak étrendjének és különféle fogyókúrás diétáknak is.

A Földünkön élő 120 ezer termőtestes gombafaj közül Európában 4000 él meg, ezek közül mintegy 300 mérgező a gerinces fajok számára. A fennmaradó 3700 fajta közül egyelőre kb. 10-et ismerünk, amelyeket különféle tulajdonságaik miatt gyógyhatásúaknak nevezhetünk. A gombák gyógyító hatása nem csak a tápanyagaiknak köszönhető, hanem annak is, hogy olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek a testünk fiziológiai folyamataira hatnak, illetve annak, hogy sejt szinten képesek a hatásukat kifejteni.

A gyógygombák fajtái

A Pecsétviaszgomba vagy Ganoderma az egyik legismertebb gyógyhatású gombafajta. Fogyasztása egészséges emberek számára is ajánlott, hiszen erősíti az immunrendszert, segíti a koncentrációt, stresszes helyzetekben megkönnyíti az ellazulást. Elalvási nehézségek esetében jótékony hatással bír, csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét a vérben és a vércukor szintjét.

A másik nagyon ismert gyógygomba a Shii-take. Szintén nagyon hatékonyan támogatja az immunrendszert, amely tulajdonságát a legjobban influenzás és megfázásos időszakokban, illetve onkológiai kezelések során használhatunk ki. Ez utóbbi esetben nagy segítséget nyújthat daganatellenes hatása is. Fogyasztása erősít és lendületet ad a mindennapokban, miközben csökkenti a vérzsír- és koleszterinszintet is. A gyógygombák kivonata tabletta, kapszula, por, tea formában is készülnek.

Címkék: , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »