Mindent a laktóz érzékenységről

 

A laktózérzékenység lényege, hogy a tejtermékekben lévő laktózt (azaz tejcukrot ) a szervezet nem tudja átalakítani, és emiatt különféle tünetek jelentkeznek. A betegség nem gyógyítható, viszont laktózmentes diétával tünetmentes életet lehet élni. Ráadásul egyre többféle laktózmentes tejtermék is kapható, így a betegek számára a változatos táplálkozás is lehetővé válik.

A laktóz intolerancia
A betegség lényegében egy enzimhiányos állapot, annak az enzimnek a csökkent mennyiségéről, illetve hiányáról van szó, amely feladata a tejtermékekben található tejcukor (laktóz) lebontása egyszerű cukrokká. Ha ez a folyamat nem történik meg, akkor a laktóz a bélbe jutva hasmenést és egyéb panaszokat okozhat. A népességnek körülbelül 10%-a szenved laktóz intoleranciában. A betegség jellemzően a fiatal felnőttek körében jelentkezik 20-40 éves kor között. A nőket és a férfiakat is hasonló arányban sújtja.

Miért alakul ki a laktóz intolerancia?

Nagyon ritkán örökletes is lehet, ez esetben már csecsemőkorban jelentkezhetnek a tünetek. Sokkal gyakoribb az, hogy az évek múlásával csökken a laktózt lebontó enzim szintje a szervezetben, ekkor jellemzően fiatal felnőttkorban jelentkeznek a tünetek. Az is előfordulhat, hogy valamilyen betegség talaján fejlődnek ki a panaszok, például lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegségek vagy ritkán daganatok miatt.

A tünetek a tejtermékek fogyasztása után nem sokkal jelentkeznek.

Mi a teendő, ha a fenti tüneteket tapasztalja?

Mivel ezek a panaszok sok más betegségre is utalhatnak, a diagnózist bízza orvosra! A doktor többféle vizsgálatot is javasolhat. A betegség megállapítható például hidrogén kilégzési teszttel. Mivel a laktóz a vastagbélben hidrogént generál, ami a lélegzetben is kimutatható, így a betegség fennállása esetén magasabb érték mérhető. Emellett laktóz tolerancia vérvizsgálattal is valószínűsíthető a betegség.

 A laktóz intolerancia kezelése

 
 
Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »