A laktózérzékenység lényege, hogy a tejtermékekben lévő laktózt (azaz tejcukrot ) a szervezet nem tudja átalakítani, és emiatt különféle tünetek jelentkeznek. A betegség nem gyógyítható, viszont laktózmentes diétával tünetmentes életet lehet élni. Ráadásul egyre többféle laktózmentes tejtermék is kapható, így a betegek számára a változatos táplálkozás is lehetővé válik.
Miért alakul ki a laktóz intolerancia?
Nagyon ritkán örökletes is lehet, ez esetben már csecsemőkorban jelentkezhetnek a tünetek. Sokkal gyakoribb az, hogy az évek múlásával csökken a laktózt lebontó enzim szintje a szervezetben, ekkor jellemzően fiatal felnőttkorban jelentkeznek a tünetek. Az is előfordulhat, hogy valamilyen betegség talaján fejlődnek ki a panaszok, például lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegségek vagy ritkán daganatok miatt.
A tünetek a tejtermékek fogyasztása után nem sokkal jelentkeznek.
Mi a teendő, ha a fenti tüneteket tapasztalja?
Mivel ezek a panaszok sok más betegségre is utalhatnak, a diagnózist bízza orvosra! A doktor többféle vizsgálatot is javasolhat. A betegség megállapítható például hidrogén kilégzési teszttel. Mivel a laktóz a vastagbélben hidrogént generál, ami a lélegzetben is kimutatható, így a betegség fennállása esetén magasabb érték mérhető. Emellett laktóz tolerancia vérvizsgálattal is valószínűsíthető a betegség.
A laktóz intolerancia kezelése