Gyógyfutár

Mindent a laktóz érzékenységről

 

A laktózérzékenység lényege, hogy a tejtermékekben lévő laktózt (azaz tejcukrot ) a szervezet nem tudja átalakítani, és emiatt különféle tünetek jelentkeznek. A betegség nem gyógyítható, viszont laktózmentes diétával tünetmentes életet lehet élni. Ráadásul egyre többféle laktózmentes tejtermék is kapható, így a betegek számára a változatos táplálkozás is lehetővé válik.

A laktóz intolerancia
A betegség lényegében egy enzimhiányos állapot, annak az enzimnek a csökkent mennyiségéről, illetve hiányáról van szó, amely feladata a tejtermékekben található tejcukor (laktóz) lebontása egyszerű cukrokká. Ha ez a folyamat nem történik meg, akkor a laktóz a bélbe jutva hasmenést és egyéb panaszokat okozhat. A népességnek körülbelül 10%-a szenved laktóz intoleranciában. A betegség jellemzően a fiatal felnőttek körében jelentkezik 20-40 éves kor között. A nőket és a férfiakat is hasonló arányban sújtja.

Miért alakul ki a laktóz intolerancia?

Nagyon ritkán örökletes is lehet, ez esetben már csecsemőkorban jelentkezhetnek a tünetek. Sokkal gyakoribb az, hogy az évek múlásával csökken a laktózt lebontó enzim szintje a szervezetben, ekkor jellemzően fiatal felnőttkorban jelentkeznek a tünetek. Az is előfordulhat, hogy valamilyen betegség talaján fejlődnek ki a panaszok, például lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegségek vagy ritkán daganatok miatt.

  • A laktóz intolerancia tünetei
  • puffadás
  • hasi fájdalmak és görcsök
  • hasmenés
  • émelygés
  • hányinger

A tünetek a tejtermékek fogyasztása után nem sokkal jelentkeznek.

Mi a teendő, ha a fenti tüneteket tapasztalja?

Mivel ezek a panaszok sok más betegségre is utalhatnak, a diagnózist bízza orvosra! A doktor többféle vizsgálatot is javasolhat. A betegség megállapítható például hidrogén kilégzési teszttel. Mivel a laktóz a vastagbélben hidrogént generál, ami a lélegzetben is kimutatható, így a betegség fennállása esetén magasabb érték mérhető. Emellett laktóz tolerancia vérvizsgálattal is valószínűsíthető a betegség.

 A laktóz intolerancia kezelése

  • A kezelés alapja a laktóztartalmú ételek kizárása a táplálkozásból. Fontos tudni, hogy a tejtermékek mellett tejszármazékokat, és ezzel laktózt olyan ételek is tartalmazhatnak, mint amilyenek a margarinok, a salátaöntetek, a cukorka félék, a kenyérféleségek, a konzervek, édességek és a levesporok!
  • A tejtermékek tápanyagokban, vitaminokban gazdagok, így ha kivonjuk őket a táplálkozásból, fontos ezeket pótolni. Javasolt például kalciumot szedni, és a D-vitamin, A-vitamin, B2-vitamin, B1-vitamin, B12-vitamin pótlására is gondoljunk!
  • A tejtermékeket ízéről sem kell lemondanunk, például laktózmentes tejtermékekkel, de nagyon jó ötlet kipróbálni a rizsitalokat, a zabitalokat, a szójatejet és a kókusztejet is!
 
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!