Az ősz a bogyós gyümölcsök színtere. Az ágak között tündöklő színes bogyók, a legszürkébb napokon is mosolyt csalnak az ember arcára. Vitamintartalmuk nem elhanyagolható, gondoljunk csak arra, hogy ezeket a gyümölcsöket használja alapanyagként számos étrend-kiegészítő gyártó. Mire használja a népi gyógyászat a kökényt, csipkebogyót, galagonyát, homoktövist ? Írásunkból megtudathatja!
Homoktövis: A gyümölcsök gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese! Magolaja minden család házipatikájában nagy szolgálatot tesz antibakteriális hatása révén, hiszen eredményes torok- és mandulagyulladás, orrnyálkahártya-gyulladás esetén. Helyileg alkalmazva a homoktövis-olaj felgyorsítja a sebgyógyulást. Kifejezetten ajánlott égési és fagyási sérülésekre. Nem elhanyagolható antidepresszáns hatása, a központi idegrendszer erősítéséből, a szervezetet harmonizáló hatásából ered.
Galagonya: Rendkívül jó szíverősítő és szívnyugtató. Serkenti a szívizom vérellátását, értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Az ideges görcsök ellen is jó hatású. Stresszoldó, nyugtató, altató hatása van. Változó korban csökkenti a hangulatváltozásokat, a hőhullámokat.
Csipkebogyó: A-, B1-, B2-, P-, és K-vitamin is található benne, de természetesen leginkább magas C-vitamin tartalmáról híres. A csipkehús kedvezően hat a cukorbetegségre, szabályozza a vércukorszintet. Cukorbetegek étkezés után fogyasszák, mivel segíti a zsír emésztését. Immunerősítő hatása van, különösen ajánljuk stresszoldásra, dohányosoknak pedig azért, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből. Nyugtatja az idegeket, általános erősítő hatása van. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.
Kökény: Vese- és vértisztító, enyhe hashajtó hatású. Teája vizelet- és hashajtó, vértisztító, magas vérnyomást csökkentő, valamint fogyasztó hatású. A termésből készült lekvár hasmenés, bélhurut ellen alkalmazható. A kökény húsa zsírcsökkentő hatású, a fogyókúrázók nagy hasznát vehetik. Anyagcsere szabályozó, emésztési zavarok esetén fogyasztható, a bogyó főzete bélhurut esetén,
a lekvár hasmenés esetén tehet jószolgálatot. Méregteleníti a szervezetet, tisztítja a vesét, a vért, a vértisztító teák összetevője. Immunrendszer erősítő, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Idegerősítő. Jótékony hatással bír a szív és érrendszerre. A gyümölcs leve vagy teája a szájüreg, garat gyulladásos megbetegedéseinek kezelésére szolgálhat, ilyen esetben érdemes öblögetni vele.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: