Én és a kenyérsütés évekig nem voltunk jóban. Mindenféle receptet kipróbáltam. A kenyérsütő masináért hullajtott könnyeim száma megszámlálhatatlan volt, hiszen attól vártam a fordulatot. Vágytam arra, hogy illatos, ropogós kenyeret süthessek, hiszen őrült büszkeséggel tölti el az embert az alkotás folyamata. Sorra készültek a kenyerek (már ha lehetett őket egyáltalán így hívni), a teljesség igénye nélkül volt köztük gumis állagú, kívül koksz de belül nyers, borzasztóan sótlan, sütőpapírra ráragadós… De nem adtam fel. Rántottam egyet lisztes vállamon és megalkottam ezt a csodát. Azt hittem, hogy csak megszántak az Égiek és besegítettek, hogy egyszer sikerüljön. Szerencsére nem erről volt szó, hiszen azóta megsütöttem legalább egy tucatszor és mindannyiszor jó lett. Ti se adjátok fel! Készítsétek el, kóstoljátok meg!
Hozzávalók:
2 dl tej, 2 dl víz, 1 dl olaj, 30 dkg finom liszt, 20 dkg graham liszt, 10 dkg tökmagliszt, 1 zacskó instant élesztő, 2 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 2 evőkanál lenmag, hántolt tökmag a kenyér tetejére
Elkészítés:
A cukrot és a tejet keverd el egymással és melegítsd fel. Fontos, hogy ne legyen forró csak kéz meleg. Ebbe öntsd bele az instant élesztőt és várj amíg szépen felfut. Majd készítsd össze egy tálba a liszteket (nem kell se szitálni, se sorrendiséget követni). Add hozzá a sót, az olajat, a lenmagot, és az élesztős keveréket. Alaposan gyúrjuk össze. Ne riasszon meg bennünket se a ragacsosság, se a tömör tészta, csak gyúrjuk , dagasszuk serényen.
Majd kilisztezett tálba tesszük és letakarva, meleg helyen 1, 5 órát kelesztjük. Itt jön egy egyszerű csavar. Nem kell kivenni, nem kell átgyúrni , nem kell semmit csak vadul dicsérni a pufivá lett kenyértésztát.
A kenyérformába sütőpapírt teszünk és beletesszük a megkelt tésztát. A tetejét vízzel megkenjük és megszórjuk a tökmaggal. A sütőt nem légkeverésesre állítottjuk, hanem normál alul-felül sütésre. A rács alá tegyünk egy üvegtálba vizet, hogy jól begőzölje a sütőt. Így süssük a kenyeret 180 fokon, 60 percen át.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: