Az első találkozásom a birsalmával a nagymamámnál volt. A szekrény tetején csücsült egy fényes, jó illatú fura alakú ” valami” . Igen, a mama a szoba illatosítására használta ezt a gyümölcsöt. Megmosta, és kifényesítette és hónapokig érezhettük finom, nem erőszakos, édes illatát. Természetesen készült a gyümölcsből más is: lekvár, dióval dúsított birsalmasajt, kompót. Vitamin tartalma miatt érdemes megküzdeni a pucolásával, és befőzésével.
Mit rejt magában egy birsalma?
Erősíti az immunrendszert és jótékony hatással van a vérszegénységre, mivel számos vitamint tartalmaz. Gazdag A-, B1-, B2-, B6- C-, E- és P-vitaminban, valamint ásványi anyagokban (vas, kalcium, kálium, foszfor, magnézium). A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma, amely az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost. Szintén egyedülálló a P-vitamin tartalma, ami megelőzheti, vagy segítheti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet is szabályozza.
Miért ne hagyjuk ki étrendünkből?
Jó kedvünk megőrzése érdekében minden étkezés után együnk egy kanál birslekvárt. Éjszakára pedig az éjjeliszekrényre tegyünk 1-2 érett birset, mert illatának nyugtató hatása van.
Étvágytalanság esetén naponta fél birsalma elfogyasztása, kiválóan meghozza az étvágyat.
Hólyaghurut kezelésére is alkalmas: fogyasszunk naponta 1 dl birslevet, ami vízhajtó és fertőtlenítő-hatású.
Nagyon szeretjük. Sajnos, lejárom a lábam minden évben, oly kevés a kínálat a főváros piacain. Még van a tavalyiból egy üveg befőtt. Húsok mellé, desszertekhez fogyasztja a családom. Én nyersen is szeretem rágcsálni.:-)