Kell egy tuti recept ahhoz, hogyan ölheted meg a balkonládában, cserepekben vígan virágzó csodás virágaidat? Elég 9 nap víz nélkül, mindezt rekkenő hőségben. Ez a látvány fogadja azokat akiknek nem sikerül “örzőt” találni az egész évben várt nyaralás idejére. Ilyenkor természetesen amit lehet, mentsünk meg, kerüljenek “intenzív osztályra” és adjunk nekik vizet. Vágjuk vissza az elszáradt leveleket, ágakat, szabadítsuk meg a száraz virágrészektől. Azonban, ha nem csak a könnyeinket, hanem a teljes növényt el tudjuk morzsolni, akkor komoly a baj. A megüresedett virágládákat és cserepeket újrahasznosíthatjuk. Íme 5 ehető növény, amely remek láda és cseréplakó:
1. Tépősaláta
Magas C-vitamin tartalma van. De sok B-vitamint, (B1-, B2-, B6-vitamint) meszet, fehérjét, kalciumot, káliumot, foszfort, és vasat tartalmaz. Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére, ritkán főzelék készítésére is felhasználjuk. Gyors növekedésű, a talajára nem igényes leveles zöldség, melynek első leveleit már 14 nap után szedhetjük. Több féle formában is színben létezik, így kedvünkre válogathatunk, azonban van kifejezetten salátamix vetőmag is.
2. Rukkola
Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, található benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is. Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. A rukkola egyéves növény, magját minden évben április végétől folyamatosan vethetjük napos vagy enyhén félárnyékos helyre. A fiatal, zsenge levelek íze borsos, enyhén csípős, idősebb korára azonban megkeseredhet.
3. Hónapos retek
Magas C-vitamin tartalma miatt a téli, vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos lehet. Csípős íze és illata a hagymáéval rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták. Mérsékelten fogyasztva az emésztést elősegítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Vigyázzunk, hogy ne vessük túl sűrűre, így nem kell a ritkításnál annyi csemetét kidobni. 3 hét után már kikandikálnak a cserépből a kis piros retkek, ezek a legfinomabbak.
4. Sóska
Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően hatékonynak tartják a skorbut gyógyítására és megelőzésére. Sok ásványi sót, meszet, foszfort és vasat tartalmaz. Frissen szedve kedvelt gyerekcsemege. Savanykás ízének étvágygerjesztő hatása is van. Vetése után 2 héttel már szedhető és igen bőtermő. Hamar felmagzik, ezért érdemes folyamatosan szedni leveleit. Ha nem tudjuk felhasználni azonnal, hűtőben 2 napig is eláll és a fagyasztást is jól bírja.
5. Fűszernövények
Ha valakinek nincs kedve veteményezgetni és hetekig várni a csodát, akkor megveheti felnevelt formában is a fűszernövényeket. Bevásárlóközpontok zöldségosztályán megtalálható “megmentésre váró” egyedek közül kevesebb figyelmet igényel a metélőhagyma, az oregánó és a rozmaring. Azonban nehezebben nevelhető a bazsalikom, a chili és a petrezselyem. Nem csak ételünket fűszerezhetjük meg leveleikkel, hanem jótékonyan hatnak immunrendszerünkre, illatukkal javíthatják a közérzetünket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: