Egy sütemény elkészítése sokaknak fejtörést okozhat. De ez a pofonegyszerű, kanalazós finomság viszont a nagy “anticukrász” bandatagoknak is elnyeri a tetszését.
Hozzávalók 2-3 pohárhoz:
250 gramm mascarpone, 2 db nem túl érett körte , 1 kávékanál fahéj, 1 csomag vaníliás cukor,
karamell öntethez: 12.5 dkg cukor, 2 ek víz, 75 ml habtejszín, 2.5 dkg vaj, 1 csipet só
Elkészítés:
Hámozzuk meg a körtéket és kockázzuk fel apróra. Tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, fahéjat és két evőkanál vizet. Így forraljuk fel, egészen addig amíg a körte kissé meg nem puhul. (Nekünk 5 perc elég volt) Szűrjük le a körte kockákat és hagyjuk kihűlni.
A mascarpone krémet keverjük el a körték cukros, fahéjas levével, hogy kicsit lazítsunk az állagán.
A karamell kicsit keményebb dió, de nem ördöngösség. Fontos, hogy egy pillanatra se hagyjuk magára a készülő karamell öntetet, mert csúnya vége lehet.
Tegyük egy edénybe a cukrot, és keverjük hozzá a vizet. Közepes tűzön melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. (Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni!) Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a sót. Itt érdemes határozott mozdulatokkal elkeverni. Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett csomómentesre dolgozzuk.
Miután minden hozzávalóval készen vagyunk már csak a pohárba kanalazás a feladatunk.
Mi a mascarponés réteggel kezdtünk, majd a körte és végül a karamell öntet alkotott meg egy “szintet”. Mindenki kedvére rétegezheti a hozzávalókat.
Érdemes hűtőben tartani 30 percet minimum, annak ellenére, hogy ez nem kis erőfeszítés. Az illata és az elkészítés alatti folyamatosan kóstolgatás miatt borzasztó kín volt kivárni a 30 percet, de megérte, hiszen hidegen még finomabb!
Jó szórakozást, jó étvágyat!