A három “K” bűvöletében: körte, karamell, krémsajt

    

Egy sütemény elkészítése sokaknak fejtörést okozhat. De ez  a pofonegyszerű, kanalazós finomság viszont a nagy “anticukrász” bandatagoknak is elnyeri a tetszését. 

Hozzávalók 2-3 pohárhoz:

250 gramm mascarpone, 2 db nem túl érett körte , 1 kávékanál fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 

karamell öntethez: 12.5 dkg cukor, 2 ek víz, 75 ml habtejszín, 2.5 dkg vaj, 1 csipet só

Elkészítés:

Hámozzuk meg a körtéket és kockázzuk fel apróra. Tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, fahéjat és  két evőkanál vizet. Így forraljuk fel, egészen addig amíg a körte kissé meg nem puhul. (Nekünk 5 perc elég volt) Szűrjük le a körte kockákat és hagyjuk kihűlni.

A mascarpone krémet keverjük el a körték cukros, fahéjas levével, hogy kicsit lazítsunk az állagán. 

A karamell kicsit keményebb dió, de nem ördöngösség. Fontos, hogy egy pillanatra se hagyjuk magára a készülő karamell öntetet, mert csúnya vége lehet. 

Tegyük egy edénybe a cukrot, és keverjük hozzá a vizet. Közepes tűzön melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. (Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni!) Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a sót. Itt érdemes határozott mozdulatokkal elkeverni. Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett csomómentesre dolgozzuk.

Miután minden hozzávalóval készen vagyunk már csak a pohárba kanalazás a feladatunk. 

Mi a mascarponés réteggel kezdtünk, majd a körte és végül a karamell öntet alkotott meg egy “szintet”. Mindenki kedvére rétegezheti a hozzávalókat. 

Érdemes hűtőben tartani 30 percet minimum, annak ellenére, hogy ez nem kis erőfeszítés. Az illata és az elkészítés alatti  folyamatosan kóstolgatás miatt borzasztó kín volt kivárni a 30 percet, de megérte, hiszen hidegen még finomabb!

Jó szórakozást, jó étvágyat!

Címkék: , , , , , , , ,
Tovább a blogra »