Gyógyfutár

Higiénia a nyilvános mosdókban

A legújabb plázák modern, futurisztikus mosdóitól a rosszabb állapotú vasútállomások és régi vonatok toalettjeig széles a skála. Sajnos előfordul, hogy bármennyire nem szeretnénk, idegen helyen kell elmennünk wc-re. Mit tehetünk azért, hogy személyi higiéniánk ne szenvedjen csorbát a nyilvános illemhelyeken?

    Higiénia tippek a nyilvános mosdókban

 – Bár meglepő, de a kézszárító gépek helyett érdemes inkább a papír kéztörlőt választani (már ahol van ilyen egyáltalán) kézmosás után. Több vizsgálat is megállapította, hogy noha a kézszárító gépek valójában nagyon higiénikus megoldásnak tűnnek, mégsem azok. Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy az erőteljes légsugarat árasztó gépek mintegy 1300x több vírustartalmú lerakódást szórnak szét a térben, mint amennyit a papír kéztörlők felszínén találunk. Egy korábbi felmérés során pedig kiderült, hogy a baktérium szórás tekintetében is jobb választást jelentenek a papírtörlők: mintegy 30x kevesebb kórokozóval találkozhatunk, ha ez utóbbi megoldást választjuk.

– Javasolt már a wc használat előtt kezet mosni, mert a kilincseken, köztéri kapaszkodókon akár több baktériumot is összeszedhettünk, mint amennyivel a mosdóban találkozni fogunk.

– Ne üljünk rá nyilvános helyen a wc-re, mivel számtalan kórokozó telepedhet meg itt! Amennyiben valami miatt muszáj leülnünk, szerezzünk be toalettpapír ülőkét, amit egyszerűen csak rá kell teríteni a wc ülőkéjére. Beszerezhetünk speciális fertőtlenítő kendőt, amivel használat előtt letörölhetjük az ülőkét.

– Vannak olyan nyilvános mosdók, ahol szemmel láthatóan katasztrofális higiéniás állapotok uralkodnak. Ilyen esetekben javasolt mosdó használat után kézfertőtlenítő gélt használni. Ehhez egy borsónyi gélt nyomjunk a tenyerünkbe, majd dörzsöljük át vele a kezeinket, mintegy belemasszírozva a fertőtlenítő hatású anyagot a bőrbe.

– A kézfertőtlenítő gél akkor is jól jön, ha a nyilvános mosdóban esetleg kifogyott  a folyékony szappan.

– Érdemes intim törlőkendőt használni, különösen nőknek a menstruáció idején. Fontos, hogy a betéteket és tamponokat sose dobjuk a wc-be, mert eldugíthatjuk ezzel, hanem a wc melletti szemetesbe tegyük őket.

– A wc öblítése előtt érdemes a fedelet lehajtani, így nem találkozunk azokkal a kórokozókkal, amiket az öblítés légárama szétszór a térben.

A  személyes higiéniás csomagodat összeállíthatod nálunk! Keresd fel oldalunkat és olvass további hasznos tudnivalókat az egészségmegőrzésről,  ismeretlen nevű zöldségekről  vagy meríts ihletet az esti vacsorához a reform recepteket tartalmazó recept-tárunkból!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!